„Usługa opiekuńcza i usługa gastronomiczna we franczyzie społecznej „Kropka” – to temat szkolenia on-line, które odbędzie się w dniach 18-19 listopada 2020 r., w godzinach od 8.30 do 17.00, na platformie Microsoft Teams.
Szkolenie, które poprowadzą eksperci z Wyższej Szkoły Gospodarki, Fundacji Pro Omnis oraz 4ES Non Profit Sp. z o.o., skierowane jest do Podmiotów Ekonomii Społecznej (PES), które interesują się rozwojem działalności poprzez franczyzę społeczną w obszarze usługi opiekuńczej i gastronomicznej oraz chcą się dowiedzieć jakie są kluczowe elementy sukcesu prowadzenia działalności w obu obszarach. Wiedza nabyta w trakcie szkolenia pozwoli PES, zainteresowanym modelem prezentowanej franczyzy, podjąć decyzję o przystąpieniu do sieci franczyzowej. Z każdego PES w szkoleniu może uczestniczyć więcej niż 1 osoba. Tematyka szkolenia obejmuje następujące zagadniania:
Dzień 1
„Franczyza społeczna i usługi opiekuńcze” - Wyższa Szkoła Gospodarki oraz 4ES Non Profit Sp. z o.o.
- Franczyza i franczyza społeczna oraz franczyza społeczna Kropka
- Specyfika i wdrożenie modelu franczyzy społecznej opartej na usłudze opiekuńczej
- Zarządzanie działalnością usług opiekuńczych
- Rozwiązania w zakresie 3 rodzajów usług opiekuńczych (opieki nad dziećmi do lat 3, przedszkole, dzienny dom pobytu)
- Aspekty prawno-formalne
Dzień 2
„Usługa gastronomiczna i marketing” - Fundacja Pro Omnis oraz 4ES Non Profit Sp. z o.o.
- Specyfika i wdrożenie modelu franczyzy społecznej opartej na usłudze gastronomicznej
- Zarządzanie działalnością gastronomiczną
- Rozwiązanie w usłudze gastronomicznej: różne ekspedycje na kuchni (catering, bistro, fast food, konferencje)
- Aspekty prawno-formalne
- Marketing - o marce oraz misji, wizji i wartościach
W trakcie szkolenia będą wyświetlane i omawiane filmy z działalności opiekuńczej prowadzonej przez WSG oraz działalności gastronomicznej prowadzonej przez Fundację Pro Omnis. Taka forma zajęć pozwoli uczestnikom zobaczyć, jak w praktyce realizowane są aspekty działalności prezentowanej na szkoleniu (e-wizyta studyjna).
Każdy uczestnik szkolenia otrzyma Poradnik Franczyza społeczna Kropka, który stanowi kompendium wiedzy z zakresu franczyzy społecznej, ekonomii społecznej, usługi opiekuńczej i usługi gastronomicznej oraz marketingu.
Są jeszcze wolne miejsca na listopadową edycję, a kolejna zaplanowana jest na grudzień. Szczegóły – tutaj.